boek drukken hardcover of softcover?

Het is in 2016 het jaar van het boek. Bij De Boekdrukker besteden wij daar op verschillende manieren aandacht aan. Zo zullen er op onze blog allerlei leuke artikelen verschijnen die u meer informatie geven over de verschillende wijzen van het boekdrukken. Deze blog gaat over het verschil tussen softcover en hardcover boeken. Wat is softcover, wat is hardcover en wanneer kies je voor welke bindingssoort?

Wat is softcover en waarom zou je daarvoor kiezen?

Bij een boek met een ‘softcover’ kaft is de omslag van het boek gemaakt van relatief dun materiaal. Vaak is dit een zwaardere papiersoort dan de pagina’s in het boek en wordt deze zwaardere papiersoort gelamineerd om als kaft te kunnen fungeren. Een softcover boek wordt ook vaak ‘paperback’ genoemd. Behalve een papieren omslag, wordt er ook vaak gebruik gemaakt van sulfaatkarton. Dit is een stevig en flexibel kartonsoort.

Softcover boeken zijn vaak zowel in drukkosten als verkoopprijzen goedkoper dan de hardcover variant van hetzelfde boek. Dit komt omdat de papieren kaft van een softcover boek minder kost dan het kartonnen alternatief van een hardcover boek. Daarnaast zijn softcover boeken gemakkelijker te vervoeren. Daarentegen zijn boeken met een softcover wel een stuk gevoeliger voor slijtage, wat ertoe kan leiden dat je eerder een vervangend exemplaar moet aanschaffen.

Wat is hardcover en waarom zou je daarvoor kiezen?

Wanneer je het boek laat drukken met een ‘hardcover’ kaft wordt er een dikker materiaal gebruikt voor de kaft van het boek. Dit is vaak een kartonsoort van enkele millimeters dik. Over dit karton wordt meestal papier geplakt (bandpapier) maar er worden ook weleens andere materialen gebruikt zoals kunstleer of linnen. Hardcover boeken zijn in de regel slijtvaster dan softcover boeken. Daarnaast voelen ze steviger aan en vinden de meeste mensen dat ze lekkerder in de hand liggen dan een softcover variant van hetzelfde boek. Nadelen van het boek met de harde kaft zijn vaak de prijs en het hogere gewicht.

De Boekdrukker kan u adviseren bij het maken van de juiste keuze

Om de juiste variant kaft te kiezen voor uw boek raden wij u aan om met ons in gesprek te gaan. Door onze jarenlange ervaring kunnen we u goed helpen bij het maken van de juiste keuze voor de drukwijze en de kaft van het boek. In de praktijk zien wij vaak dat de eerste druk van een boek wordt uitgegeven als hardcover versie. Eventuele herdrukken daarna verschijnen dan soms in de softcover variant, om het prijskaartje aantrekkelijker te maken. Ook hangt de keuze vaak samen met de doelgroep waarvoor het boek is bedoeld.

Nog meer informatie over het drukken van uw eigen boek?

De Boekdrukker drukt boeken zowel in softcover als in hardcover. Daarnaast bieden wij ook ondersteuning bij het ontwerpen en promoten van uw boeken. Wilt u nog meer informatie over soft- en hardcover boeken drukken? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan!

Leestip Informatie over hardcover vs softcover boeken: Hoe de omslag van een boek meer waarde geeft